2014年05月15日

<好適環境水>「岡山理科大マグロだ」…15日に市場初出荷

<好適環境水>「岡山理科大マグロだ」…15日に市場初出荷
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Skill in the first shipment in Kurashiki purchase more than 30,000 yen to market tuna Univ. Of Science, Okayama

Use a special fresh water mixed with sodium or potassium " suitable environmental water " , the 15th , one animal bluefin tuna OUS ( Okayama city north district Univ. Of Science Town) has been farming for the first time shipped to market in Okayama , it is subjected to a bidding were . 90 cm in length , with 14.5 kg weight , it was small-sized compared to the tuna , the typical trader in Kurashiki ¥ 31,900 " higher than the market price " of ( market participants ) in ( 1 kg 2200 yen ) was dropped auction .

Nicknamed " Univ. Of Science tuna " . In university , Yamamoto ShunMasashijun professor who developed the suitable environmental water ( marine growth ) has started full-scale farming of bluefin tuna ( 8 m diameter , 3 m water depth ) in the huge water tank on campus from July 2010 . However , breeding is difficult to die and by colliding with the wall surface by the time the growth , it was not be shipped .

On this day , was applied to the bidding city in the Central Wholesale Market ( city Minami-ku market ) is , tuna only remaining of the 30 animals that had been cultured from September 12 . According to such consignee company , Okayama Prefecture water of the same market , rate of farmed tuna is called a 2 1000-3 one thousand yen per kilogram , considering that it was " small-sized , good value of about more than the market price with I have a " than the .

Associate Professor Yamamoto smiled , " so that they can ship the good thing of the physique more , I want to repeat a study is filled with deep emotion . Future Given the difficulty of ever " he said. So far , we have been shipping the fish of five eel and puffer fish , such as queries in the university . Farming of bluefin tuna to resume in August .

The farming of bluefin tuna , Kinki success from the world's first egg to "complete culture " . I'm out to Osaka and Tokyo Ginza specialty restaurant .

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理大マグロ、岡山の市場に初出荷 倉敷の業者が3万円超で購入

 カリウムやナトリウムを混ぜた特殊な淡水「好適環境水」を使い、岡山理科大(岡山市北区理大町)が養殖したクロマグロ1匹が15日、岡山市の市場に初出荷され、競りにかけられた。体長90センチ、重さ14・5キロで、一般的なマグロと比べて小ぶりだったが、「相場より高め」(市場関係者)の3万1900円(1キロ2200円)で倉敷市の業者が競り落とした。

 愛称は「理大マグロ」。同大では、好適環境水を開発した山本俊政准教授(水産増殖)が2010年7月から学内の巨大水槽(直径8メートル、水深3メートル)でクロマグロの養殖を本格的に開始した。しかし、成長するまでに壁面に衝突して死ぬなど飼育が難しく、出荷できていなかった。

 この日、市中央卸売市場(同市南区市場)で競りにかけられたのは、12年9月から養殖していた30匹のうち唯一残ったマグロ。同市場の荷受会社・岡山県水などによると、養殖マグロの相場は1キロ当たり2千〜3千円といい、「小ぶりだったことを考慮すれば、相場を上回るほどの良い値がついたのでは」としている。

 山本准教授は「これまでの苦労を考えると感無量。今後はより体格の良いものを出荷できるよう、研究を重ねていきたい」と笑顔を見せた。同大ではこれまでに、フグやウナギ、クエなど5種類の魚を出荷してきた。クロマグロの養殖は8月にも再開する。

 クロマグロの養殖では、近畿大が世界で初めて卵からの「完全養殖」に成功。専門料理店を東京・銀座や大阪に出している。

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The market's first shipment "It's OUS tuna" on the 15th ...

The 15th, OUS for the first ship to Okayama City Central Wholesale Market, the one animal that has grown bluefin tuna can be farmed together saltwater fish and freshwater fish in the "preferred environmental water".

To make in addition to fresh water and potassium contained in seawater, a component minimum required for the survival of marine fish suitable environmental water. To grow in a water tank on campus, that it is not affected, such as natural disasters and marine pollution.

The raised from fry in September two years ago, is growing 90 centimeters long and weighs 15.3 kg in weight now. Yamamoto ShunMasashijun professor to study the new technology that can be farmed fine fish in inland "taste fat rode the" land tuna. '"
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<好適環境水>「岡山理科大マグロだ」…15日に市場初出荷

 岡山理科大は15日、淡水魚と海水魚を一緒に養殖できる「好適環境水」で育てたクロマグロ1匹を、岡山市中央卸売市場に初出荷する。

 好適環境水は海水が含むカリウムなど、海水魚の生存に最低限必要な成分を淡水に加えて作る。学内の水槽で育てるため、海洋汚染や自然災害などの影響を受けていないという。

 一昨年9月に稚魚から育て、今では体長90センチ、重さ15.3キロに成長。内陸部でも高級魚を養殖できる新技術を研究する山本俊政准教授は「脂が乗った『陸マグロ』を味わって」。
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Okayama Univ. Of Science also kept in water of farming tuna shipment proprietary ...

The 15th , Okayama City Central Wholesale Market , ( length 90 cm , weight 15.3 kg ) bluefin tuna the one animal that was farming or the like is added sodium in fresh water in the " preferred environmental water " is OUS ( Okayama city north district ) I was in the first shipment . Take advantage of this water that can be easily manufactured , farming of saltwater fish that becomes possible inland .

The preferred environmental water , Yamamoto ShunMasashijun professor of the university ( fisheries science growth ) development . So far, farming in a water tank near the campus of more than 10 km inland from the sea , flounder and tiger puffer , Que , and eel , have been shipped .

From September 2012 , bluefin tuna breeding about 30 animals a juvenile around 300 grams weight . The majority died of fish , such as contact with each other , but I grew until one animal can be shipped . In the first auction of the day , and 2200 yen per kilogram , high value with relatively small as tuna . Yamamoto, Associate Professor watched in the market was talking , "I want to advance the research as a large tuna grow more ."

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岡山理大も養殖マグロ出荷…独自開発の水で飼育

 岡山理科大(岡山市北区)は15日、淡水にナトリウムなどを加えた「好適環境水」で養殖したクロマグロ1匹(体長90センチ、重さ15・3キロ)を、岡山市中央卸売市場に初出荷した。容易に製造できるこの水を活用すれば、内陸部でも海水魚の養殖が可能になるという。

 好適環境水は、同大学の山本俊政准教授(水産増殖学)が開発。これまで、トラフグやヒラメ、クエ、ウナギなどを、海から10キロ以上内陸のキャンパス近くの水槽で養殖、出荷してきた。

 クロマグロは2012年9月から、重さ300グラム前後の幼魚を約30匹飼育。魚同士の接触などで大半は死んだが、1匹が出荷できるまで成長した。この日の初競りでは、1キロ当たり2200円と、小型マグロとしては比較的高値が付いた。市場で見守った山本准教授は「より大きなマグロが育つよう研究を進めたい」と話していた。

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Overthrow ! The Okayama forward to Kinki Univ. Of Science tuna queries

The 21st , OUS ( Okayama city north district ) was the first delivery Que 70 animals were farmed in tap water without using [ Nagasaki ] green sub- sea water . Applied to the bidding in Okayama City Central Wholesale Market in the 22nd , and outdone in full tuna farming of Kinki University , the market under the brand name of " Que Univ. Of Science " .

Que was four months rearing three years from June 2010 plus minerals such as potassium in tap water at a " suitable environment water" . Fry 8 centimeters in length , was 10 g grew up about 35 centimeters , up to 1 km or more , I was moved and the other in the water tank of the track.

Que is a factory second only tiger puffer , flounder , trevally , the Japanese eel . Yamamoto ShunMasashi - OUS associate professor who developed the suitable environment water said, " want to devised to grow more quickly to be able to supply . Stable Que mountain grew up unaware of the sea " .
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打倒!近大マグロ 理大クエをよろしく 岡山

【長崎緑子】海水を使わず水道水で養殖したクエ70匹を21日、岡山理科大(岡山市北区)が初出荷した。22日に岡山市中央卸売市場で競りにかけられ、近畿大学の完全養殖マグロに負けじと、「理大クエ」のブランド名で売り出す。

 クエは、水道水にカリウムなどミネラルを加えた「好適環境水」で2010年6月から3年4カ月飼育した。体長8センチ、10グラムだった稚魚が約35センチ、1キロ以上まで育ち、トラックの水槽に次々と移された。

 クエは、トラフグ、ヒラメ、シマアジ、ニホンウナギに次ぐ出荷となる。好適環境水を開発した山本俊政・岡山理科大准教授は「海を知らない山育ちのクエ。安定的に供給できるようにもっと早く成長するよう工夫したい」と話した。
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posted by 岡山パワーズ(okayama_powers)  at 12:30| Comment(0) | 岡山理科大マグロだ | 更新情報をチェックする
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